Lohileivokset

12 kappaletta

24 viipaletta vehnäpaahtoleipää

Täyte:

100g kylmäsavustettua kirjolohta

n. 130g kuorittuja katkarapuja

1prk kermaviiliä

1dl kevytmajoneesia

3rkl chilikastiketta (Del Monte)

3rkl tilliä hienonnettuna

ripaus suolaa ja sitruunapippuria

Pinnalle:

200g Pirkka-sulatejuustoa

1prk (150g) ranskankermaa

Koristeluun:

nippu tilliä

50g kylmäsavustettua kirjolohta

50g katkarapuja

sitruunaa

Leikkaa kirjolohiviipaleet pieniksi kuutioiksi. Sulata ja valuta katkaravut. Hienonna tilli. Sekoita täytteen ainekset keskenään. Leikkaa leipäviipaleista reunat pois. Lado puolet leipäviipaleista matalaan vuokaan tai alumiinifolion päälle tiiviisti kiinni toisiinsa. Levitä leipien päälle täyte ja lado loput leipäviipaleet täytteen päälle, Peitä vuoka foliolla tai kääri leivät tiiviisti folioon. Nosta leivät kylmään kevyen painon alle ja anna maustua muutamia tunteja tai yön yli.

Pehmennä sulatejuusto ranskankermalla ja levitä seos leipien päälle. Koristele leivät tillillä, ohuiksi leikatuilla kirjolohiviipaleilla, katkaravuilla ja sitruunapaloilla. Nosta leivät tarjoiluvadille.

Vihje: Jos haluat leivistä pienempiä (24kpl),, leikkaa ne veitsellä keskeltä kahtia ja lisää vasta sitten koristeet.

Lähde: Pirkan paras leivontakirja. Karisto Oy, Hämeenlinna 2002.

Kylmäsavulohikakku

18 annosta

Aseta levinpaperi irtopohjaisen vuoan pohjalevylle. Kiristä vuoan reuna kiinni, jolloin paperi jää väliin. Hienonna hapankorput tasaiseksi jauheeksi monitoimikoneessa. Lisää juokseva rasva ja maito. Painele hapankorppuseos vuoan pohjalle. Valmista täyte. Pane liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Kuutioi kylmäsavulohi. Sekoita täyte kermaviilistä, tuorejuustosta ja lohesta. Mausta seos sitruunapippurilla. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne kiehuvaan sitruunamehuun. Kaada liivateseos täytteen joukkoon. Leikkaa leivinpaperista vuoan reunan korkuiset suikaleet ja kastele paperi vedellä. "Liimaa" paperi vuoan reunoihin ja kaada täyte vuokaan. Hyydytä kylmässä seuraavaan päivään. Avaa vuoka ja poista reunapaperit. Siirrä kakku tarjoilulautaselle, leikkaa ylimääräinen paperi pois ja koristele kakun pinta kylmäsavulohella, mädillä ja tillillä tai herneenversoilla.
 
Lähde: Yhteishyvän Ruokamaailma